Indemnizatia pentru cresterea copilului, varianta finala

Filed in Concediul Maternal , Indemnizatie Crestere Copil 0 comments
8.000.000 lei pentru mamele salariate,
2.000.000 lei pentru cele care n-au plătit asigurările,
3.000.000 lei pentru cele care nu vor concediu.

După două săptămâni de la lansarea a trei variante pentru modificarea Legii privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, Ministerul Muncii intenţionează să o legifereze pe a treia.

Aceasta prevede o indemnizaţie lunară de 2.000.000 lei acordată tuturor mamelor pentru primele 3 naşteri. Cele care dovedesc că şi-au plătit contribuţiile sociale vor beneficia în plus de 6.000.000 lei pe lună.

Suma poate fi primită pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap care va putea fi efectuat, la cerere, de mamă sau de tată.


Dacă mama este salariată şi angajatorul nu a virat contribuţiile la stat, plata indemnizaţiei nu va fi afectată.

În plus, banii nu vor mai fi distribuiţi salariaţilor prin intermediul angajatorului, ceea ce va scuti atât firmele, cât şi părinţii de multe bătăi de cap.

Există cazuri în care mamele au reclamat că angajatorul condiţionează plata indemnizaţiei de efectuarea unor ore de muncă sau, pur şi simplu, refuză să o achite pentru că nu are bani. În prezent, indemnizaţia, deşi este suportată de stat, se plăteşte iniţial de către angajator, care, abia la sfârşitul celor doi ani, îşi poate recupera banii.

Din 2006, indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi acordate pe baza cererilor depuse la primării, iar banii vor fi viraţi prin intermediul direcţiilor de muncă.

Faţă de actualele reglementări, vor fi introduse şi facilităţi pentru mamele care nu pot sau nu vor să-şi întrerupă serviciul doi ani. În prezent, revenirea la muncă înseamnă şi pierderea integrală a indemnizaţiei.

Majoritatea femeilor acceptă această sancţiune, pentru că doi ani de concediu neîntrerupt înseamnă un risc de a-şi pierde slujba imediat după întoarcerea la lucru.

Din 2006, mamele care vor dori să scurteze perioada de concediu vor primi, până la împlinirea celor 2, respectiv 3 ani, o indemnizaţie de 3,3 milioane de lei pe lună, cu alte cuvinte salariul minim pe economie, pentru a-şi putea angaja o bonă.

Aceeaşi sumă o vor primi şi mamele care nu au contribuit înaintea naşterii la asigurări sociale, dar se angajează în perioada concediului de îngrijire a copilului.

Continuarea –> AICI

Posted by Admin   @   9 October 2007 0 comments

Share This Post

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati

0 Comments

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Leave a Comment

Previous Post
«
Next Post
»
Delighted Black designed by Christian Myspace In conjunction with Ping Services   |   French Teacher Jobs   |   Maths Teacher Jobs