Bona platita din banii statului

Filed in CODUL MUNCII 2007 , Codul Familiei , Concediul Maternal , Concediul Paternal - Legea nr. 210/1999 , Indemnizatie Crestere Copil 2 comments
Bona pentru copii sub 3 ani asta vrea Ministerul Muncii sa aduca nou in speranta ca va reusii sa descurajeze “piata de crese si gradinite” nou infiintata din cauza locurilor din ce in ce mai putine si mai scumpe din aceste locuri.

Intrebarea este insa urmatoarea: Oare cate dintre mamele care urmeaza sa aiba un copil sau planuiesc sa aiba un copil vad cu ochi buni faptul ca statul doreste ca mama sa isi lase copilul sub trei ani cu o bona in conditiile in care traim intr-o lume cruda si plina da cruzine, neincredere?

Care sunt riscurile si pericolele la care pot fi expusi copii nostrii lasati cu o bona platita din banii statului ?

Oare s-au gandit cei din Minister la situatiile in care o mama isi lasa copilasul de 1-2 anisori cu o straina care este bona doar pe hartie dar pe care nu o cunosti si de la care nu stii la ce te poti astepta-ce se va intampla in cazul in care vor fi ucisi sau abuzati lasati in grija unor bone platite din banii statului ??

Intrebarile astea mi le-am pus in momentul in care am aflat decizia Ministerului Muncii, pentru ca nu stiu cum as putea avea incredere intr-o bona platita din banii statului in conditiile in care traiesc inconjurata de mame care isi sufoaca, sugruma, avorteaza, isi arunca copii fara cea mai mica remuscare si ucid cu cruzime proprii copii din ce in ce mai des!

Nu inteleg cum poate fi mai bine pentru un copil sa fie “supravegheat” de o straina mai bine decat de mama lui, oare cum poate oferi stabilitate o bona platita din banii statului al carei singur interes este sa fie platita si nimic mai mult unui copil de sub trei ani?

Intrebarile sunt multe dar..

Ministerul Muncii intentioneaza sa dezvolte serviciile de ingrijire la domiciliu a copiilor sub trei ani, atat la cel al bonei, cat si la cel al familiei copilului, prin acordarea unei sume de bani, cu care parintii vor putea plati o bona, in baza unei legi pe care o pregateste ministerul.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), Theordora Bertzi, institutia intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege, care prevede acordarea unei sume de bani familiilor cu pana la patru copii, pe care parintii sa o foloseasca in scopul ingrijirii copiilor sub trei ani. Astfel, parintii vor putea apela la o bona care se va ocupa de ingrijiea copilului si care va fi aleasa si platita de autoritatile locale. Familia va putea sa aleaga intre doua posibilitati, si anume aceea de a duce copilul la domiciliul bonei sau de a chema bona acasa.

Proiectul de act normativ va fi elaborat in urma unei cooperari intre Romania si Finlanda, in domeniul protectiei copilului. “Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului (ANPDC) are un twinning cu Finlanda, care este pe final, in urma caruia va fi elaborat un proiect de act normativ care vorbeste despre ingrijirea copilului sub trei ani. Exista si discutii cu Ministerul Educatiei pe tema aceasta”, a precizat Theodora Berzi pentru NewsIn.

Reprezentantul MMFES a mentionat ca astfel se urmareste descurajarea creselor si incurajarea ingrijirii la domiciliu. “Ingrijirea saptamanala pentru copilul sub trei ani nu este sustinuta nici la nivel european, copilul are nevoie de stabilitate, de o persoana de referinta, de incredere, atunci se realizeaza comunicarea, atasamentul copilului. Daca se dezvolta fata de educatoarea de la gradinita, inseamna ca zece ani de reforma nu au dus nicaieri”, a concluzionat Bertzi.

Totodata, referindu-se la sprijinul financiar acordat mamelor la nasterea unui copil, oficialul MMFES a precizat ca ministerul va face o analiza a femeilor care castiga peste sase milioane de lei si au pana in 45 de ani, pentru a vedea daca perioada in care acestea primesc bani poate fi scurtata de la doi ani la sase luni. ” Este de sustinut un asemenea proiect, dar trebuie facute niste calcule, niste analize. Pe de alta parte, ca sa reduci perioada aceasta, trebuie sa dezvolti si serviciile pentru copii sub trei ani“, a mentionat Theodora Bertzi.

Sursa:www.9am.ro

Posted by Admin   @   17 October 2007 2 comments

Share This Post

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati

2 Comments

Comments
Nov 4, 2007
4:35 pm
#1 Scoobytza :

Buna ziua! V-as ruga daca puteti sa imi trimiteti textul proiiectului de lege privind banii pentru bonele care ingrijesc copii sub trei ani…as avea mare nevoie de aceasta propunere legislativa. Mailul pe care imi puteti trimite un link sau informatia este cristina_pirvu2004@yahoo.com. Va multumesc anticipat.

Dec 3, 2007
4:32 pm
#2 PITICA :

Buna ziua! V-as ruga daca puteti sa imi trimiteti textul proiiectului de lege privind banii pentru bonele care ingrijesc copii sub doi ani…as avea mare nevoie de aceasta propunere legislativa. Mailul pe care imi puteti trimite un link sau informatia este gongelina_adrenalina@yahoo.com. Va multumesc anticipat.

04 noiembrie 2007 16:35

Leave a Comment

Previous Post
«
Next Post
»
Delighted Black designed by Christian Myspace In conjunction with Ping Services   |   French Teacher Jobs   |   Maths Teacher Jobs