Bani pentru bone – bona platita de stat

Filed in Bani pentru bone , Indemnizatie Crestere Copil 0 comments

După modelul finlandez, Ministerul Muncii pregăteşte un proiect prin care familiile cu copii mai mici de trei ani ar putea primi lunar bani pentru a angaja o bona

Banii pentru bona, ar putea veni sub formă de bonuri speciale, pentru ca oamenii să nu fie tentaţi să-i cheltuiască pe altceva.

Părinţii cu unul sau mai mulţi copii sub trei ani sunt încurajaţi să se întoarcă la serviciu.

Statul le-ar putea plăti lunar bona, cu condiţia ca familia să dovedească printr-un contract serviciul prestat de doică.

“Am putea să dăm numai nişte bonuri, de care familia să beneficieze, pentru că nu cred că ar fi bine ca acea sumă de bani să fie dată în mâna familiei să facă altceva cu acea sumă”, spune Theodora Berţi, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Părinţii ar putea primi bani pentru bona până la 7-8 milioane pe lună pentru plata bonei.

Pentru implementarea sistemului e nevoie însă de instituţionalizarea bonelor.

Pe piaţă e criză de bone, care, de altfel, nu au calificare şi sunt plătite la negru. Agenţiile de baby-sitting le fac un stadiu de pregătire minim şi doar le consiliază.”Nu există un cadru legal ca o persoană fizică să angajeze o altă persoana fizică, deci asta e o mare problemă.

Ar mai exista o variantă ca agenţiile să devină firme de leasing de personal şi atunci bonele platite de stat ar fi calificate – ar fi angajate cu carte de muncă de către agenţii şi agenţiile ar închiria bone, lucru care nu se practică la noi”, spune Antoaneta Istrate, manager firmă baby-sitting.

Programul ar putea închide însă creşele, dacă toţi părinţii îşi vor ţine acasă copii cu îngrijitor cu banii pentru bona de la stat .

Posted by Admin   @   14 December 2007 0 comments

Share This Post

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati

0 Comments

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Leave a Comment

Previous Post
«
Next Post
»
Delighted Black designed by Christian Myspace In conjunction with Ping Services   |   French Teacher Jobs   |   Maths Teacher Jobs