Firmele vor putea depune online declaratiile fiscale in 2008

Filed in Declaratia 010 , Declaratia Fiscala , Fisa Fiscala 2008 , Formulare , Noutati Fiscale 2008 , Noutati legislative 2008 , Noutatile din noul cod CAEN. CAEN ONRC 2008 0 comments

Toate firmele vor putea depune online declaratiile fiscale incepand cu a doua jumatate a anului viitor, a declarat ieri Daniel Chitoiu, seful Fiscului (ANAF).

In prezent, doar firmele inregistrate in Bucuresti si Ilfov (incepand de la 15 aprilie) si marii contribuabili (firmele cu afaceri anuale de peste 70 mil. lei) pot depune aceste declaratii fiscale prin Internet.

Pentru depunerea declaratiilor fiscale 2008 online, firmele trebuie sa solicite un certificat digital de identificare a reprezentantului legal, care se elibereaza gratuit de catre Ministerul Finantelor.

Pana acum, autoritatile fiscale au primit 3.572 de cereri pentru eliberarea de certificate digitale, fiind emise 1.292 de documente.

Numarul declaratiilor fiscale 2008 transmise prin aceasta metoda a ajuns la 627.

Pana atunci, Fiscul va lua si alte masuri pentru reducerea birocratiei in raportarea si plata impzozitelor si taxelor, a mai precizat Daniel Chitoiu.

La 1 septembrie anul acesta, firmele bune platnice vor putea plati toate taxele, impozitele si contributiile in doar doua conturi, prin doar doua ordine de plata.In prezent, firmele fac cate un ordin de plata pentru fiecare impozit sau taxa datorata bugetului.

Masura va reduce la doua ordine de plata pentru aceste obligatii: una pentru bugetul de stat si una pentru bugetele asigurarilor sociale de stat. Pentru firmele considerate rau platnice, sistemul va functiona de la 1 ianuarie 2008, fiind necesar un sistem informatic mai complex.

Seful Fiscului a mai anuntat ca ANAF va avea o baza de date centralizata de la inceputul anului viitor, urmand sa colaboreze cu alte institutii ale statului pentru a monitoriza si controla incrucisat tranzactiile, cum ar fi cele imobiliare.”Crearea bazei de date centrale este o masura pentru imbunatatirea activitatii de administrare fiscala.

Demersurile au fost facute. La 1 ianuarie 2008 speram sa o avem implementata. In perioada urmatoare vom incheia protocoale pentru schimb de informatii cu celelalte institutii ale statului”, a spus Chitoiu. Fiscul vrea sa monitorizeze tranzactiile realizate intre operatorii economici, precum si cele realizate cu persoanele fizice, pentru depistarea evaziunii fiscale.

Seful ANAf a mai spus ca va elabora o procedura speciala pentru colectarea contributiilor aferente fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, intrucat aceasta nu este prevazuta in normele actuale.”Noi ii ajutam, colectam sumele si le repartizam. Nu intra in atributiile ANAF. Codul de procedura fiscala 2008 prevede obligatia de colectare doar pentru buget, nu pentru fondurile private de pensii.

Va trebui elaborata o procedura speciala pentru a ne delega aceste atributii”, a spus Chitoiu.

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat vor fi finantate cu o parte a sumelor platite de angajati in contul contributiilor de pensii. Astfel, din suma totala, o parte va fi directionata catre fondurile private, iar cea mai mare parte va fi destinata, in continuare, sistemului public.

Introducerea fondurilor de pensii administrate privat consta in transferul a 2% din contributia salariatului la asigurarile sociale, de 9,5% din salariul brut.

Potrivit legislatiei, ANAF si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) au rolul de a colecta contributiile de la angajator si de a le vira in conturile administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat.

CNPAS detine evidenta persoanelor asigurate conform codului numeric personal si lista cu contributiile la asigurarile sociale de stat, partea angajatorului si cea a angajatului.

Chitoiu a mentionat ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, Agentia va finaliza baza de date pentru sistemul de pensii.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au afirmat, in repetate randuri, ca sistemele informatice ale CNPAS si ale ANAF nu sunt compatibile, dar au dat asigurari ca problema va fi rezolvata pana la finele anului 2007.

Posted by Admin   @   7 February 2008 0 comments

Share This Post

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati

0 Comments

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Leave a Comment

Previous Post
«
Next Post
»
Delighted Black designed by Christian Myspace In conjunction with Ping Services   |   French Teacher Jobs   |   Maths Teacher Jobs