Indemnizatia pentru cresterea copilului

Filed in Agentia Nationala Pentru Protectia Familiei , Codul Familiei , Drepturile Copilului , Indemnizatie Crestere Copil 0 comments
Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 - Masurile guvernamentale pentru redresarea natalitatii au determinat cresterea numarului de nasteri timp de trei ani, dar se dovedesc ineficiente pe termen lung.

La patru ani de la crearea indemnizatiei pentru cresterea copilului este clar ca e nevoie de politici economice si sociale care sa sustina natalitatea.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 - In conditiile declinului demografic din Romania, determinat de natalitatea scazuta, mortalitatea generala ridicata si migratia in crestere, statul roman a creat in ultimii ani o serie de facilitati economice cu acest scop.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 - In februarie 2003, Guvernul a uniformizat suma primita de femeile salariate pentru indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, daca pana in 2003 cuantumul era de 85% din media veniturilor lunare ale mamei in ultimele 12 luni, incepand cu 2004 acesta reprezinta 85% din salariul mediu brut pe economie.

Conform acestei ordonante, durata concediului de crestere a copilului este de 24 de luni, iar valoarea indemnizatia de crestere a copilului lunare, de 800 RON.

In perioada 2003 – 2005 numarul nasterilor a crescut.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 - In 2003 s-au nascut 212.500, in 2004 – 216.300 iar in 2005 – 221.000. Marea majoritate a acestor nasteri a fost inregistrata in randul femeilor salariate din orase.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 - In 2004, pentru prima data in istoria demografica a Romaniei, numarul de nascuti din orase l-a depasit pe cel al nascutilor de la sate. Aceasta tendinta se pastreaza si in prezent.

In 2003, cand indemnizatia de crestere a copilului era proportionala cu venitul mamei, cresterea numarului de nascuti a avut loc aproape exclusiv la femeile salariate cu studii postliceale si superioare. Din 2004, odata cu uniformizarea sumei acordate, indiferent de venitul mamei, cresterile s-au inregistrat mai ales in randul femeilor salariate cu studii liceale, gimnaziale si profesionale.

Explicatia ar putea fi ca indemnizatia este in medie mai mare decat venitul persoanelor cu acest nivel de studii. De asemenea, a contribuit si faptul ca masura a starnit multe discutii publice si a ajuns sa fie cunoscuta publicului larg.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 – Din pacate, informatiile despre caracteristicile sociale ale femeilor care au beneficiat si beneficiaza de concediul si de indemnizatia de crestere a copilului sunt insuficiente. Nu exista informatii centralizate despre numarul salariatelor care beneficiaza de aceasta ordonanta.

Nu se stie cati copii au, ce ocupatie au si din ce sectoare de activitate provin. Nu se cunosc conditiile in care locuiesc, cum vor asigura ingrijirea copilului dupa cele 24 de luni de concediu si daca mai vor sa mai aiba un copil.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 – Ultimele doua aspecte sunt cu atat mai relevante, cu cat exista femei – din randul celor care au salariul mai mic decat indemnizatia de crestere a copilului – care, fiind la primul copil, au hotarat sa il aiba si pe al doilea in aceleasi conditii financiare. Aceasta „planificare” asigura familiei, timp de patru ani, un sprijin financiar constant si consistent in comparatie cu venitul anterior.

Ce se va intampla insa dupa terminarea concediului, cand aceste femei vor trebui sa se intoarca in campul muncii, la un salariu mai mic decat indemnizatia pentru cresterea copilului?

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 – Deteriorarea conditiilor de viata prin revenirea la un venit net inferior, diminuat atat prin intoarcerea la un salariu mic, cat si prin aparitia copilului, va pune familiile in fata unor dificultati financiare care nu pot fi ignorate. Romania risca sa se confrunte cu o crestere a numarului de copii plasati in institutii de protectie a copiilor, dati spre adoptie sau chiar abandonati.

Criza gradinitelor din marile orase este de asemenea un simptom al aplicarii unor masuri fara un plan pe termen lung. Astfel, s-a ajuns in situatia in care copiii familiilor indemnate si stimulate sa aiba acesti copii prin ordonanta din 2003 sa nu aiba loc in gradinite in 2007.

Astfel de consecinte – care au aparut atat de repede, dar care erau previzibile – arata, inca o data, ca o masura economica trebuie sustinuta de facilitati sociale si de un cadru legislativ care sa aiba in vedere si ce nevoi are familia la finele celor doi ani de indemnizatie pentru cresterea copilului. Masurile exclusiv economice nu au efect pe termen lung si acest lucru este dovedit si de faptul ca din 2005 numarul nou-nascutilor a inceput sa scada (de la 221.000 in 2005 la 219.500 in 2006), desi facilitatile au ramas in vigoare.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008 – Ce e de facut?

O strategie nationala privind populatia si dezvoltarea ar asigura prezenta in pachetul de masuri

– Pe langa cele pur economice, insuficiente pentru stimularea natalitatii – a unor initiative care sa sprijine familiile cu copii:

- Program de lucru flexibil pentru parintii cu copii mici.

- Posibilitatea reintegrarii rapide pe piata muncii a femeilor dupa perioada de maternitate.

- Intarirea reglementarilor privind pastrarea locurilor de munca pentru parintii care cresc copii.

- Politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil.

- Cresterea accesibilitatii si a calitatii serviciilor de asistenta sociala si ale serviciilor de sanatate gratuite pentru copii si mame, mai apropiate de nevoile reale.

- Politici de prevenire a sarcinilor nedorite, a avortului si a abandonului.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2008

Posted by Admin   @   7 February 2008 0 comments

Share This Post

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati

0 Comments

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Leave a Comment

Previous Post
«
Next Post
»
Delighted Black designed by Christian Myspace In conjunction with Ping Services   |   French Teacher Jobs   |   Maths Teacher Jobs