Mopede – Motociclete – Motoscutere

Filed in Legislatia conducatorilor de mopede-motociclete , Mopede 0 comments

MOPEDE LEGISLATIE RUTIERA 2008
LEGISLATIE RUTIERA 2008 – MOPEDE – MOTOCICLETE

Modelele care au 49 cm3, importate de noi, au fost omologate de RAR ca moped, deci se conduc fara a fi nevoie de permis, si nu trebuiesc inmatriculate, doar inregistrate; totusi, detinatorii de mopede au obligatia de a se informa cu privire la legislatia rutiera in vigoare; scolile de soferi organizeaza cursuri de informare pentru proprietarii de mopede, eliberand si adeverinte de participare la aceste cursuri.

Important! – Pentru persoanele care nu detin un permis de conducere valabil (orice categorie), aceste cursuri de legislatie rutiera sunt obligatorii.

Fragmente de retinut din noul cod rutier 2008, referitoare la mopede:

21. Moped – vehiculul cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala este de cel mult 4 kW;

Art. 14. – (1) Tramvaiele, troleibuzele, Mopedele, Masinile si Utilajele autopropulsate utilizate în lucrari de constructii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatricularii, precum si vehiculele cu tractiune animala se înregistreaza de catre consiliile locale, care tin si evidenta acestora.

Art. 64.(1) Pentru a conduce un Moped pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa aiba vârsta de cel putin 16 ani.

(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba vârsta de cel putin 14 ani.

(3) Bicicletele si Mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive în stare de functionare.”

Art. 68. – (1) Pe autostrazi este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor si mopedelor, a tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.

Art. 68. – (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila în caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.

Art. 89^1. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane fizice:

9. Nerespectarea obligatiei de catre conducatorul de motocicleta sau moped de a purta, în timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata;

13. Lasarea libera în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului, motocicletei sau mopedului;

MOPEDE LEGISLATIE RUTIERA 2008
LEGISLATIE RUTIERA 2008 – MOPEDE – MOTOCICLETE

Posted by Admin   @   23 February 2008 0 comments

Share This Post

RSS Digg Twitter StumbleUpon Delicious Technorati

0 Comments

No comments yet. Be the first to leave a comment !
Leave a Comment

Previous Post
«
Next Post
»
Delighted Black designed by Christian Myspace In conjunction with Ping Services   |   French Teacher Jobs   |   Maths Teacher Jobs